A francia tárgyas névmások gyakorlása

Francia tárgyas névmások gyakorlása, mondatokba illesztése

A francia nyelvtan sokaknak feladja a leckét, pedig egy kis gyakorlással még a legkomplikáltabbnak tűnő szerkezetek is megszelidülnek. Itt vannak például a tárgyas névmások. Ki ne ismerné a világ egyik leghíresebb mondatát: Je t’aime. Ez a világ legszebb képlete 🙂 Láthatjuk, hogy a névmás a franciában az ige elé kerül, ez az egyetlen nagy titok. Egyelőre, a feladatokban viszont még csak a harmadik személyeket gyakoroljuk, melynek alakjai : le, la, l’, les.

A szókincs bővítéséről se feledkezzünk meg. Mennyire emlékeztek a ruhák francia elnevezéseire? Itt a jó alkalom feleleveníteni őket. Ha ezzel végeztünk, jöhet egy kis gyakorlás a tárgyas névmások használatáról.


  1. Exercices : Énumérez le nom des vêtements.

Mik a kedvenc ruháid? Mit viselsz szívesen télen? És nyáron? Mik a kedvenc színeid?

Quels sont tes vêtements préférés? Qu’est-ce que tu aimes porter en hiver? Et en été? Quelles sont tes couleurs préférées?

source de l’image: freepek

2. Gyakorlat: Válasz ki a helyes választ!

Ha már átnézted és kicsit begyakoroltad a ruhák neveit franciául, jöhet a szókincs-nyelvtan duója. Ugye milyen dallamos? A szövegben található igék: acheter-vesz, ranger- elpakol, trouver-talál, laver-mos, porter-visel,hord, chercher-keres, compter-számol, mettre-tesz,rak, , vendre-elad, rendre-visszaad

Ha már úgy érzed , hogy a tárgyas névmások nem fognak ki rajtad, jöhetnek a részes névmások. Tudod, a francia nyelv, olyan mint az óceán. Rengeteg érdekes dolog rejtőzik a mélységben, csak akard felfedezni.

Viktória

Ha tovább szeretnéd bővíteni tudásodat, jelentkezz be hozzám magánórákra.

Itt elérsz:
70/322-9003
skypefrancia.blogspot@gmail.com

Ajánlott bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük